IN BORDER WE TRUST

Hvordan definerer vi grenser og hvordan definerer grensene oss, våre relasjoner og arbeid? Finnes det etiske eller moralske grenser for grenseoverskridende samarbeid, og hvordan vurderes diskusjonen om kulturell boikott av Russland i lys av andre geografier? 

Kirkenes og Sør-Varanger blir omtalt som “grenseland”, der nærhet til grensene til Russland, Finland, Barentshavet og Sápmi er definerende, ikke bare for områdets administrativt-politiske avgrensning, men for områdets historie, kultur, befolkning og politiske status. Utveksling og samarbeid på tvers av landegrensene har lange røtter – med krigen ble imidlertid mange bånd til Russland nærmest kuttet over natta, etterfulgt av steile diskusjoner om sanksjoner og kulturboikott. 

Sammen med lokal erfaring fra grenseområdene i nord, skal Transborder Café: In Borders We Trust, løfte et internasjonalt perspektiv og dele erfaringer med kunstnerisk, journalistisk og kulturelt arbeid langs, på og over landegrenser. 

INVITERTE GJESTER:

  • Christina Henriksen er visepresident i Samerådet – en samisk organisasjon som arbeider med samepolitiske oppgaver, grunnlagt i 1956. Henriksen er født i Girkonjárga/Kirkenes, Sápmi og har bred erfaring med urfolkssamarbeid og internasjonalt arbeid med utdanning, språk, kultur og vannrettigheter. Henriksen er tidligere Sametingsrepresentant i Norge, medlem av Norske Samers Riksforbund og er styreleder for den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu. 
  • Veli Başyiğit er kulturarbeider basert i Istanbul og jobber i Anadolu Kültür, en ideell kulturinstitusjon grunnlagt i 2002 for å støtte produksjon av kultur og kunst i Tyrkia og tvers av landet grenser. Başyiğit har bakgrunn fra kulturstudier, sosiologi og sosialantropologi, og har gitt ut en forskningsrapport om kunstnerisk ytringsfrihet publisert hos Siyah Bant, en plattform som forsker på og dokumenterer sensur av kunst og forvarer ytringsfrihet i Tyrkia. Başyiğit arbeider også med å registrere og formidle den kulturelle og historiske arven fra Diyarbakır, som regnes som en viktig kurdisk by, gjennom nettutstillingen “Diyarbakır’s Memory”. 
  • Ksenia Novikova er en journalist med norsk-russisk bakgrunn, og uttrykker selv at hun aldri har likt spørsmålet: «Er du mest russisk eller norsk?». Novikova har bred erfaring med arbeid i grenseområdene i nord, først som som journalist, hvor hun gjennom flere år har dekt gruvekonkurs, flyktningstrøm, etterretning-done-wrong, invaderende arter og grensekryssende prosjekter, etterfulgt av arbeid med folk-til-folk-samarbeid i Barentssekretariatet, preget av koronapandemi og Russlands invasjon av Ukraina. I dag arbeider Novikova i NRK i Oslo. 
  • Vadim Gololobov er en teaterregissør, lysdesigner og kurator, og er en del av A Russian Engineering Theatre AKHE, som bidrar til årets åpningsshow på Barents Spektakel. Han har tidligere vært en del av det russisk-tyske teateret DEREVO, og har siden 1996 vært en del av av AKHE som både lysdesigner og regissør. I fjor flyttet AKHE hele sin virksomhet fra Russland til Frankrike og Finland på grunn av deres motstand mot Russlands krig i Ukraina. 

Moderator: Arne O. Holm er journalist og redaktør i High North News, en uavhengig avis som utgis av High North Center på Nord Universitet. Holm har bred erfaring som journalist på Svalbard og nordområdene forøvrig. I 2021 flyttet Holm hjemmekontoret til en campingvogn og la ut på en flere måneders lang High North Tour for å møte og intervjue folk på sin vei. Under Barents Spektakel 2023, besøker det mobile hjemmekontoret Kirkenes!

Transborder Café innledes med en “campingsvognsamtale” mellom Prokhor Gusevog Arne O. Holm fra som en innledning til panelsamtalen. Prokhor Gusev er teaterregissør, skuespiller og mimer i eksil, og er i dag regissør hos DAVVI – Senter for scenekunst. Gusev har laget podkasten Privet emigrantam og antikrigsprosjektet 1 life – 1 minute, og har også vært med å etablere den uavhengige teatergruppen IKURS i Moskva, som i dag er stengt på grunn av den politiske situasjonen i Russland. I dag er han regissør hos DAVVI – Senter for scenekunst i Hammerfest. Under Barents Spektakel spiller Gusev i hjemmeteaterforestillingen 80°. 

Kulturelt innslag: Smakebit på hjemmeteaterforestillingen Propaganda Machine:

“God kveld! Programmet “Zavtra” er på lufta.” Propaganda Machine er en fiktiv dokumentar-forestilling i form av en nyhetssending basert på ekte materiale fra russisk fjernsyn. Publikum inviteres til å stille spørsmål på direkten – og gis dermed en mulighet til å humanisere TV-verten. I Propaganda Machine kan til og med værmeldingene viske ut grensene mellom den politiske virkeligheten og fiksjonen. Manusforfatter: Leo Braverman, skuespiller: Anna Khlestkina, regissør og klipper ønsker å være anonyme. 

Ofelas Arena lørdag 25. februar kl 18:00

https://pikene.ticketco.events