TALKING BARENTS – et ydmykt forsøk på å forstå Russland

Barentssekretariatet og Barentsinstituttet ved UIT Norges arktiske universitet inviterer til Talking Barents

Dette kveldsarrangementet mellom 19.00 og 21. 00 er en del av Grenseseminaret 2022, som har som tema «Et forsøk på å forstå Russland». I tillegg blir det konsert, med Vysotskij på norsk.

Talking Barents-arrangementet på kvelden er gratis og det godt med plasser. Det bare å møte opp på Ofelaš Arena!

«Med visdom fattes Russland ei, å tenke i vanlig mål – å nei!», skrev den russiske dikteren Fjodor Tjuttsjevs
Tross Tjuttsjevs ord, vil vi gjøre et tappert forsøk på å bli klokere på stormaktsnaboen i øst. Hvordan står det egentlig til med norsk russlandskunnskap, og hvordan har våre perspektiver på Russland endret seg etter invasjonen i Ukraina?

Under Talking Barents vil Marit Bjerkeng gi oss innblikk i hva vi kan lese ut av det russiske samfunnet gjennom russisk litteratur. Marit Bjerkeng er filolog og har oversatt både klassisk og moderne russisk litteratur til norsk. Hun er snart aktuell med ny oversettelse av forfatteren Ljudmila Ulitskaja, et av de største navnene i russisk samtidslitteratur og en av de fremste opposisjonelle stemmene i russisk kultur i dag.
Andrei Rogatchevski er professor i litteratur ved UiT Norges arktiske universitet, men har også forsket på uttrykk gjennom musikk og film. Hans presentasjon blir på engelsk og heter “Understanding Russia through its national anthems”.
Etter en kort samtale med disse to, er det duket for konsert og også her fortsetter vi med den røde tråden i Grenseseminaret 2022. Vi får høre den sovjetiske artisten Vladimir Vysotskijs låter i norsk drakt. Vysotskijs sanger symboliserer i dag kamp for frihet og menneskeverd og har et nedslagsfelt utover den sovjetepoken han selv levde i.
Jørn Simen Øverli er nok kjent for mange gjennom sin visemusikk. Han har blant annet arbeidet med russisk og sentraleuropeisk vise- og sangtradisjon. Han har gjendiktet og spilt musikken til gitarpoeten Vladimir Vysotskijs, som han har fått Spellemannsprisen for.
Med seg på laget har Øverli også yngre krefter:
Siril Malmedal Hauge er jazzmusiker og ble nominert til Spellemannsprisen for sitt album «Slowly, Slowly» i 2021 og har spilt på alle de store jazzfestivalene i sommer.
Zakarias Øverli er jazzmusiker og sammen med bandet sitt, Bliss Quintet, har han nylig vunnet Virtual Jazz Competition i kategorien for unge under 25 år.

Ofelas Arena torsdag 13. oktober kl 19:00
Døra åpner kl 18:30. Gratis inngang.